Duurzame keuken en apparatuur

Wij helpen u graag bij het samenstellen van een duurzame keuken op maat. Hierbij kunt u denken aan een keuken die gemaakt is van duurzame materialen en duurzaam in gebruik is. Ook bij intensief gebruik zullen deze keukens nauwelijks verslijten, waardoor u er jarenlang plezier in kunt beleven. Naast de keuken zelf, kunt u ook kiezen voor duurzame keukenapparatuur. Door te kiezen voor apparaten met een A-classificatie voor energiezuinigheid zult u minder energiekosten hebben. Ook kan bijvoorbeeld het waterverbruik van de vaatwasser minder zijn dan bij een model dat niet energiezuinig is.

Voor het onderhoud van uw duurzame keuken kunt u kiezen voor milieuvriendelijke, ecologische schoonmaakproducten. Goed voor duurzaamheid in de keuken. En hiermee voorkomt u dat er chemische stoffen in het afvalwater terecht komen.

Stap voor koken af van gas

Als u nog kookt op gas, kunt u overwegen om over te stappen op elektrisch koken. Een BORA kookplaat is een echte aanrader. Door geen gas meer te gebruiken, helpt u het milieu. Ook kunt u kosten besparen op de vaste lasten. Mogelijk is het gasverbruik voor het koken maar een klein deel van het gas dat u verbruikt, alle beetjes helpen. Helemaal als u vaak in de keuken staat.

Ga zuinig om met grondstoffen

Een andere manier voor duurzaamheid in de keuken is om slimmer om te gaan met het gebruik van water en energie. Laat de kraan bijvoorbeeld niet onnodig lopen. En gebruik het juiste formaat pannen met de exacte hoeveelheid water. Ook kunt u ernaar kijken om water op te vangen dat u kunt gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven. Om energie te besparen, kunt u apparaten zoals de oven niet onnodig aan laten staan en direct uitzetten als een gerecht klaar is.

Goede organisatie van de voorraadkasten

Er wordt in Nederland jaarlijks veel eten verspilt. Om dit te verbeteren, kan het een aanrader zijn om eens te kijken hoe u producten bewaart. Voorraadkasten en koelkasten kunnen wel eens onoverzichtelijk ingedeeld zijn, waardoor u het overzicht verliest. Hierdoor kunnen producten overdatum raken of heeft u ineens drie potjes met dezelfde kruiden die u maar heel weinig gebruikt. Verspilling van eten tegengaan is een goed voorbeeld van duurzaamheid in de keuken. U helpt zowel het klimaat als uw portemonnee doordat u niet onnodig nieuwe producten koopt. Weten wat u in huis heeft zorgt ervoor dat u producten beter opmaakt. En dit verminderd de hoeveelheid afval.

Duurzaamheid in de keuken: afval scheiden

Afval scheiden hoeft helemaal niet moeilijk te zijn als u dit bijvoorbeeld direct in verschillende vuilnisbakken weggooit. Mogelijk heeft u onder het keukenkastje geen plek voor afvalbakken voor zowel organisch vuil als GFT-afval, plastic, papier en glaswerk. Dan kunt u ook kijken om bepaalde afvalbakken op een andere plek te bewaren, bijvoorbeeld in een bijkeuken, een garage of een opbergkast.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een duurzame keuken? Neemt u dan vooral contact met ons op. We vertellen u er graag alles over.