Veel voorkomende keukenopstellingen

De basis van de keuken is de rechte keuken. Bij deze keukenopstelling bestaat de keuken uit een werkblad met tenminste een kookunit en een spoelbak. Vervolgens kan een rechte keuken worden aangevuld om er een andere keukenopstelling van te maken. Graag vertellen we meer over populaire keukenopstellingen.

Rechte keuken

Als u kiest voor een rechte keuken, beslaat deze slechts één wand. Alle keukenelementen worden in één rij geplaatst, waardoor u de wand optimaal benut. Boven de keuken kunnen kastjes geplaatst worden. Deze keukenopstelling is ideaal voor kleinere ruimtes. Bij deze opstelling zult u alleen wel veel heen en weer lopen.

Hoekkeuken

Een hoekkeuken komt in allerlei vormen en maten. Hierbij komt de keuken in een hoek tegen twee wanden te staan. Bij deze keuken indeling beschikt u over veel ruimte om te koken. Er is namelijk meer werkbladruimte en er kan een dubbele spoelbak of een groter kookgedeelte geplaatst worden. Vaak worden de kookunit en de spoelbak schuin tegenover elkaar geplaatst, voor een prettige werksfeer in de keuken.

Keuken met een (kook)eiland

In een grotere ruimte kunt u heel goed een keuken met een los eiland plaatsen. Dit eiland kan als kookgedeelte dienen. En onder de kookunit kunt u bijvoorbeeld lades plaatsen om spullen in op te bergen. Het eiland neemt een centrale en multifunctionele plaats in uw keuken in. Met een eilandkeuken beschikt u over bewegingsruimte en kookcomfort.

U-Keuken

Bij een U-keuken heeft u verschillende werkbladen en kookmogelijkheden langs 2 of 3 muren. Als u de U-keuken langs 2 wanden plaatst, creëert u een open gedeelte dat een bar vormt. Bij deze keuken staat functionaliteit voorop omdat u alles binnen handbereik heeft. U kunt zelf de werkvlakken indelen met de keukenapparatuur die u wenst – u kunt veel apparatuur in deze keuken kwijt. Ook biedt deze keuken indeling over het algemeen de meeste opbergruimte.

Parallel keuken

Als u kiest voor een parallel keuken wordt er tegen één muur een rechte keuken geplaatst. Aan de andere zijde van de keuken, tegenover de rechte keuken, wordt een tweede element geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld een grote opbergkast zijn waarin ook inbouwapparatuur geplaatst wordt. Door het gebruik van verschillende elementen, beschikt u over veel werk- en opbergruimte. Let er alleen wel op dat u voldoende beweegruimte tussen de keukendelen heeft.

L-keuken

Een populaire, veelgebruikte keukenopstelling in Nederland is een L-keuken. Dit is een functionele keukenopstelling, waarbij u over veel kastruimte beschikt én een groot werkblad om aan te werken. Daarnaast heeft u alles binnen handbereik bij een goed gekozen keuken indeling. Een L-keuken bestaat vaak uit een korte en een lange zijde.

Keukenopstelling: keukendriehoek

Met de vele keukenopstellingen die mogelijk zijn, kan het lastig zijn om te bepalen wat voor uw situatie de juiste indeling is. Voorop staat dat u prettig moet kunnen koken. Het is handig om bij het bepalen van de keukenopstelling de zogenoemde keukendriehoek mee te nemen. Hierbij wordt gekeken naar de afstand tussen de spoelbak, de kookunit en de koelkast. Het idee is dat deze op relatief korte afstand van elkaar worden geplaatst. Zo kunt u optimaal gebruik maken van uw keuken met voldoende bewegingsruimte. Waarbij u voldoende werk- en opbergruimte heeft.

Werkzones bepalen voor de nieuwe keuken

Naast de keukendriehoek wordt er voor de keukenopstelling ook gesproken over werkzones. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de drie apparaten die de norm waren, maar wordt dit verder uitgebreid. Uw wensen met betrekking tot de keukenapparaat worden het uitgangspunt. Deze worden verdeeld in werkzones. Dus bijvoorbeeld: vaatwasser, spoelbak en prullenbak als één zone. En kookplaat, oven en opbergruimte voor pannen en snijplanken als een werkzone. Zo kunt u de ideale keukenopstelling voor uw keuken bepalen. De specialisten van Huyberts Keukens kijken graag met u mee naar de keukendriehoek en de werkzones voor uw keuken. Zo bent u verzekerd van een prachtige én functionele keuken op maat.

Afmetingen in de keuken

Bij de keukenopstelling zijn er nog enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. Zo is het belangrijk om te zorgen dat u voldoende loop- en beweegruimte in de keuken overhoudt. Als stelregel kunt u minimaal 1 meter aanhouding om te zorgen voor genoeg bewegingsruimte in de keuken. Ook is het belangrijk om vast te stellen waar de oven geplaatst worden. Om onnodig bukken te voorkomen, is het aan te raden dat de onderkant van de oven gelijk is aan het werkblad. Ook de hoogte en diepte van het werkblad zijn punten om rekening mee te houden. U wilt immers een ergonomische houding in de keuken aanhouden.

Meer inspiratie opdoen

Als u nog niet precies weet welke keukenopstelling u wilt kiezen en meer inspiratie wilt opdoen, kunt altijd ons keuken inspiratieboek aanvragen. Wilt u de verschillende mogelijkheden met eigen ogen bekijken? Dan bent u ook altijd welkom in onze showroom. Wij helpen u daar graag met het samenstellen van de beste keukenopstelling voor uw keuken en binnen uw budget.