Denkt u erover na om over te stappen van gas naar koken op inductie? U zult al snel merken dat dit verschillende voordelen heeft. Zo is koken op inductie energiezuiniger en sneller. Graag vertellen we u alles over hoe koken op inductie werkt. En waar u rekening mee dient te houden als u gaat overstappen van gas naar inductie. Of dit nu in een nieuwe keuken of in uw huidige keuken is. Natuurlijk kunnen we bij Huyberts Keukens u helpen om de juiste inductie kookplaat voor uw keuken te selecteren.

Op gas of elektrisch koken

Koken op gas en koken op inductie zijn twee heel verschillende manieren. Zo heeft u met gas te maken met een zichtbare vlam. Deze ontbreekt bij een inductiekookplaat. Bij een inductie kookplaat wordt de onderkant van de pan echter verwarmt, terwijl de plaat zelf normaal gesproken niet heet wordt. Het werkt met een magnetisch veld. Doordat de kookplaat koeler blijft, is inductie koken veiliger dan koken met gas.

Overstappen van gas naar inductie

Het goede nieuws is dat eigenlijk elke keuken van gas naar inductie kan overstappen. Er zijn alleen wel bepaalde zaken om rekening mee te houden.

Ten eerste moet u nagaan hoe krachtig de inductie kookplaat moet zijn. Bent u op zoek naar een zeer krachtig model met bijvoorbeeld 5 kookzones? Of is een standaard model voldoende?
Ook moet u nagaan of u de juiste aansluiting heeft voor elektrisch koken. Dit kunt u makkelijk doen door het stopcontact in de keuken te controleren.
Verschil tussen 2 en 3 fasen inductiekookplaat

Bij inductie kookplaten komt u zowel krachtige 2-fasen kookplaten als zeer krachtige 3-fasen kookplaten tegen. Voor de meeste huishoudens en keukens zal een 2-fasen inductiekookplaat voldoende zijn. Wilt u een zeer krachtige kookplaat, dan kunt u kiezen voor een 3-fasen kookplaat. Dit zal echter voor veel huishoudens een te krachtige kookplaat zijn.

Stopcontacten voor elektrische kookplaat

overstappen van gas naar inductieAls u wilt gaan koken op inductie, heeft u minimaal één stopcontact met 5 ingangen nodig. Dit is een zogenoemd 5-polig Perilex stopcontact. Als u alleen 2-polige stopcontacten (Schuko of Gardy, oftewel een normaal stopcontact) in de keuken heeft, zult u een aansluiting moeten laten maken.

Er wordt normaal gesproken aangeraden om in alle gevallen contact op te nemen met een elektricien voor het aansluiten. Deze kan nagaan of de aansluitingen in de meterkast in orde zijn. Vaak wordt voor de elektriciteit een speciale groep in de meterkast geplaatst met kabels die naar de keuken lopen.

Inductie kookplaat zonder aanpassingen

Wilt u voorkomen dat er een elektricien moet langs komen voor de installatie in de meterkast? Dan kunt u ook kiezen voor elektrische kooplaten die op een normaal stopcontact worden aangesloten. Hierbij is het wel goed om te beseffen dat deze kookplaten niet zo krachtig zijn. Als u meerdere kookzones tegelijkertijd gebruikt, zult u dit zeker merken. Deze elektrische kookplaten zijn dan ook vooral geschikt voor kleine huishouden, mensen die niet vaak koken of in een vakantiewoning.

Afzuiging bij de nieuwe inductiekookplaat

Als u van gas naar inductie gaat overstappen, denkt u natuurlijk ook na over de afzuiging van de dampen. U kunt de aanwezige afzuigkap zeker gewoon blijven gebruiken. U komt bij inductiekookplaten ook kiezen voor modellen waarbij de afzuiging in de kookplaat verwerkt zit. We spreken dan van kookplaten met afzuiging. Bora is een merk dat hierin gespecialiseerd is. Zo heeft u geen losse afzuiging meer boven de kookplaat.

Voor een nieuwe kookplaat met afzuiging erin, kan het wel zijn dat er aanpassingen in de keuken nodig zijn om te voorkomen dat de lucht weer terug de kamer in komt.

Benodigde ruimte voor overstappen

In principe kunt u voor het uitzoeken van een nieuwe kookplaat dezelfde breedte aanhouden als uw huidige model met gas. Wilt u echter een afwijkende maat installeren? Dan kunt u contact met ons opnemen. Wij vertellen u graag alles over de mogelijkheden. Ook als u kiest voor een inductieplaat met afzuiging erin verwerkt, heeft u mogelijk meer ruimte nodig. Bij Huyberts Keukens kijken we graag met u mee wat de mogelijkheden zijn voor een nieuwe inductiekookplaat in uw keuken!

Veelgestelde vragen als u op gas overstapt

Graag zetten we een aantal vragen die we regelmatig horen als het gaat om het overstappen van gas naar koken met inductie en het uitzoeken van nieuwe inductieplaten.

Zijn inductie kookplaten hetzelfde als een keramische kookplaat?
Al hoewel de bovenzijde van een keramische kookplaat en een inductieplaat er hetzelfde uitzien, is de werking van de platen toch echt verschillend. Keramisch koken gebeurt op electriciteit en in principe hoeft u geen speciale nieuwe pannen aan te schaffen na het overstappen van gas naar keramische kookplaten. De plaat werkt met wamtestraling die wordt doorgegeven aan de pan. Wel kunt u zich branden aan een keramische kookplaat, deze heeft namelijk enige tijd nodig om af te koelen na gebruik.

Hoe bepaal ik de temperatuur bij een inductieplaat?
Bij een gaskookplaat bent u waarschijnlijk gewend om met een knop de stand van de vlam te bepalen. Een inductieplaat werkt met standen. Standen 1 tot en met 9 of 1 tot en met 12 komen het meest voor. Door de stand hoger te zetten, zal er meer warmte aan de pan worden doorgegeven. U zult zelf snel genoeg merken welke stand het beste past bij de bereiding van de gerechten.

Kan ik elke pan op een inductiekookplaat gebruiken?
Helaas is het niet mogelijk om de pannen die u tijdens het koken op gas gebruikt te hergebruiken. U heeft namelijk pannen met een magnetische bodem nodig. Dit systeem zorgt ervoor dat de onderkant goed verwarmt kan worden. Om op een veilige manier gebruik te maken van uw nieuwe inductieplaat, is het verstandig om een geschikte pan aan te schaffen.

Wat is veiliger koken: gas of inductie?
Over het algemeen wordt aangegeven dat koken op inductie veiliger is dan een gaskookplaat. Dit komt voornamelijk omdat er geen open vuur gebruikt wordt. Hierdoor wordt voorkomen dat spullen die in de buurt liggen vlam kunnen vatten. Ook heeft u geen risico meer op een gaslek. Verder is het risico dat u zich verbrandt zeer klein met een inductieplaat. Alleen de onderkant van de pan wordt namelijk verwarmt en de rest is gewoon koel.

Gaat u een nieuwe keuken uitzoeken of wilt u in uw huidige keuken wisselen van koken op gas naar inductie? Wij helpen u graag om de juiste inductieplaat voor uw specifieke situatie te selecteren!